Zupa dyniowa to gastronomiczny symbol polskiej jesieni. Jak ją przygotować?
Dynie kojarzą się głównie z Halloween, ale zdecydowanie powinniśmy sięgać po nie częściej. Z powodzeniem mogą być bowiem składnikiem każdej zdrowej diety. Są one bogate w witaminy i minerały oraz niskokaloryczne i nawadniające. Kiedy przychodzi jesień, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotowanie aromatycznej zupy dyniowej. Gwarantujemy, że to danie zrobi z powodzeniem nawet amator!
Zupa dyniowa – przepis
Przepis: Zupa dyniowa
Przepis na aromatyczną zupę dyniową z dodatkiem curry.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 500 g dyni
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 marchewki
- natka pietruszki
- kurkuma w proszku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
- Przygotuj warzywaUmyj warzywa. Dynię obierz i pokrój na małe kostki pozbywając się pestek. Marchewkę obierz i pokój na małe kostki. Cebulę posiekaj na małe paski. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
- Podsmaż wybrane składnikiDo garnka wlej olej, a gdy będzie gorący podsmaż na nim cebulę. Następnie wsyp kawałki marchewki i czosnek. Podsmażaj przez ok. 5 minut.
- Zagotuj wszystkoDo garnka dodaj bulion warzywny i dynię. Doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- Przypraw zupęDo garnka dodaj sól, pieprz, a także kurkumę w proszku. Jeśli lubisz, możesz także dodać ostrą i słodką paprykę oraz imbir.
- Zblenduj i udekorujZblenduj zupę na gładko i udekoruj pietruszką.
Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia to bogate źródło wapnia, fosforu, magnezu, potasu, cynku. W 100 g surowej dyni znajdziemy około 26 kalorii, 1 g białka, 6,5 g węglowodanów oraz niewielką ilość tłuszczu i błonnika. Jest także doskonałym źródłem beta-karotenu – karotenoidu, który wykazuje mnóstwo działań prozdrowotnych.
W dyni znajdują się też często niedoceniane pestki, które wspomagają działanie układu pokarmowego, zapobiegają rozwojowi miażdżycy i cukrzycy, a także – co szczególnie ważne jesienią – wzmacniają odporność.